- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 03 Ocak 2018, Çarşamba 21:20
- 3848 kez okundu
Dini liderin korkusu oturdukların koltuğun altından kayma kaygısıdır. O öyle bir taht ki dünyevi beklentilerin hepsi (gezme, tozmadan yatak heyecanına kadar!) siz daha düşünmeden emrinizde. Onların tek sermayesi din o da kendi ellerinde. Haşa, Allah kendileri. İstedikleri her şeyin Allah adına kuldan alınıp kula verilmesi. Ama o kul ki ta kendisi, tahtın sahibi bir kul ve tekliğe dair tartışmasız tek kul. Şu anda İran, Sudan, Suudi Arabistan, Katar vb ülkelerin yöneticileri bunlar. Halk korkak, kadınlar anadan çok köle ise inandırmak kolay. Onların iki dudağı arasından çıkan söz tartışmasız ve şüpheye yer vermeden doğrudur. Bana göre yalancıdan başka bir şey olmayan bu faniler padişah, kral, Allah elçileri, dini liderdir…
İran’daki olayları kim çıkardı, perde arkasında hangi ülke var? Diye soruluyor. Şaşılacak bir şey. İran’daki olayları Mollalar demokrasiye geçeceğiz, halk uyanmaya başladı, demokrasi isteyen halkı nasıl sustururum diye düşünüp kaygılananlar halkı devletin üstüne saldı olay bu. Ama asıl bundan sonra halkın halkla kavgası başlarsa şaşmayın. Zira (sözde) ABD yanlıları ile İran milliyetçileri karşı karşıya gelecekler. Milislerin beklentisi de bu. Bir kısmı halkı yanına alıp diğerlerine saldıracaklar. Mevcut demokrasi yanlısı gözüken iktidarı da alaşağı edecekler. Seçimle gelmişler darbeyle gidecekler. Bu en çok kimi sevindirecek ABD ve İsrail’i! Hemen atladılar zaten olayların üstüne. Bu arada ABD ve İngiltere’nin asıl oyunu ise olayları Türkiye yanlısı güçler çıkardı çabasındalar. Zira orada bozkurt işaretiyle savaşanlar türettiler.
Olayların akışına bakıldığında bir hızla yayılma var. Bu bir halk harekatıdır. Ama plansız, sistemsiz, beklentisiz bir halk harekatı. Kurtuluş adına bir mücadele değil teslimiyetçi bir debelenme. Ya ABD istediği devrimi yapacak ya dini liderlerin devrimi sürecek. Gözlerin hemen ABD'ye dönmesi beklenen bir şey. Zira ABD Rıza Şah Pehlevi’den sonra özellikle besledikleri Humeyni’yi İran’a getirdikten sonra istedikleri idamları gerçekleştirdiler. Bütün bilim adamlarını yok ettikten sonra (ABD bükemediği eli kırar ya da emrine alır) İran’la kavgaya başladı. Önce Irak’la savaştırıp güçsüzleştirdi sonra da fiilen saldırmaya başladı. Ambargolar koydu, paralarını çaldı. Ülkelerin ticaret yapmalarını engelledi. Hiçbir çaba sonuç vermedi. Bu kez en kolayını seçti Dini lider Hameney ile bir demokrasi yanlısının iktidarda sürekli kavga etmesi için Ruhani’yi seçtirdi.
Hameney halkın açlıkta çırpındığını gördükçe halkı Ruhani’nin üstüne saldı. ABD ellerini ovuşturarak İsrail ve İngiltere’ye sevinç selamları gönderdi. Ama açıktan selamlardı bunlar. Bütün dünya gördü. Bu arada Pakistan’a yardımı da kesti olaki İran’a yardım edebilir diye.
İşin perde arkasında ABD yokken var gözükmek için çırpınıyor şimdi. İşin gerçek yüzü İran'da yaşanan olaylar post modern bir darbedir.
Bir dönemin en kudretli devleti olan ve kadim bir uygarlık olarak kabul edilen İran böylelikle bir iniş trendine sokulmaya çalışılıyor.
Halbuki İran Milattan binlerce yıl önce iki kavim olarak yerleşmiştibu bölgeye. Kuzeyde Medler, (M.Ö. VII yüzyıl) güneyde Persler (M.Ö. 550 yılı)… Şimdiki İran yakın geçmişin yeni bir topluluğu değil yani.
Ne yazık ki 2017 biterken biriken sinsi tertipler ABD ve İsrail’in işine yarayacak şekilde gelişmeye başladı. Üstelik zamanlama da manidar. Tam da Suudi Arabistan İran’ı bilgisayar savaşlarında yok ettiği bir sırada. Yemen’de olaylar dur durak bilmediği bir sırada. Kudüs ve İsrail sorunu yaşanırken, Suriye’de devlet kurmak isteyen ayrılıkçı güçlerle savaştığı sırada Kirmanşah ve Meşhed şehirleri başta olmak üzere birçok şehirde toplumsal olayların baş göstermesi asla tesadüf değildir. Belki iyi planlanmamıştır ama ölümle sonuçlandı. Tarihe kanlı olaylar diye geçecektir ne yazık ki!
Ruhani halka rahatlatma ve reform sözleriyle gelmişti iktidara. Sözünü yerine getiremedi. Mollalar buna izin vermediler. Sözünü yerine getirseydi ve halkı refaha kavuştursaydı dini liderler itibarsızlaştırılmış olacaktı. Mollalar verilen sözün yerine getirilmemesini fırsat bilip halkta “yalancı” algısı yarattı. Vaatlerini yerine getiremeyen ve halkı aldatan bir yönetici olduğu algısını yaratarak İran halkının zenginlik, demokrasi ve refah hakkının elinden alındığı bahanesiyle ateşlediler.
Önce körüklediler sonra korkmaya başladılar Çünkü ABD ve İsrail hemen ajanlarını devreye soktular. Bundan sonra daha da şiddetlenir olaylar. Devlet şiddetle bastırır sonuçta, olan fakirleşen İran halkına olur. Bu arada Asıl amaç İran Türkiye arası soğuması için hatta soğuk savaşa gidilmesi için ABD olayları daha da körükleyecektir.
Rusya Türk İran gerginliğine engel olur ama her iki devletin de bunları bir tarafa yazacağı gerçeğini unutmamak gerek.
Ne istiyor halk “hayat pahalılığı, yoksulluk, işsizlik gibi ekonomik sorunlara”el atın diyor. Haklılar. Ruhani de öyle diyor. “Haklılar” diyor. Ama mollalar “Cumhurbaşkanı Ruhani’yi” sorumlu tutan bir algıyı körüklüyor. Sanki o devletin yöneticileri değil.
Ahmedinejad kalleşti, oynaktı; idare etti mollaları, Ruhani daha gerçekçi. Mayıs ayındaki seçim sürecinden başlayarak rejim ve Ruhani arasındaki gerilim sürekli yükselmekte. Ruhani’nin ekonomik sorunlara sunduğu çözümler mi önemli,rejimin güvenliği mi? Bütün mesele bu. Çatışma ve gerilimin odak noktası budur. Bunu görmeyen sokakta eylem yapan halk, sürü şeklinde saldırırken; şimdi önlerinde bir de İsrail İngiliz ve ABD ajanlar var. İran’ı ABD’nin hışmından Allah korusun bundan sonra.
Belki bilinen bir gerçek değildir ama İran’da herkes ajandır. Bire geçim yoludur bu. Bu gerçekten yola çıkarak halkın ekonomiden rahatsızlığı Ruhani’ye iletilmedi mi? İletilmiş olduğuna inanıyorum. İletilen bilgileri analiz edemeyen Ruhani ya aptal, ya da deli olmalı ki çıkacak bu olayları görmedi. Ajanlar halkın durumunu anlattığı halde halkın ayaklanacağını bilen Ruhani önlemde yetersiz kalması onun aptal ya da deli olduğunu değil mollaların daha örgütçü olduğunu gösterir. Yani Ruhani’ye engel olundu.
Gösteride söylem ve eylemler Ruhani’yi ekonomik sorunlardan sorumlu tutuyor, İran medyası tıpkı bizim medyamız gibi işine geleni yazıyor, güvenlik güçleri ortada yok. Tıpkı 15 Temmuzda boğaz köprüsünü tek yanlı kapatan üç beş tank misali üç beş polis olaylara müdahale ediyor. “Bırakın yıksınlar, bırakın yaksınlar” cinsinden hareket ediyorlar.
ABD-İsrail fitnesi boş durmuyor mollalar bakıyor.
Bunun adı ancak ve ancak post modern bir darbedir.
Sonuçları ve Türkiye ile ilişkisini olayların seyrini biraz görelim ondan sonra yazacağım.
MAKALEYE YORUM YAZIN

-
10.11.2019 ATA'MIN İZİ
-
30.10.2019 CUMHURİYET BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN
-
11.05.2019 Kadınlar ve Anneler günü
-
24.01.2019 UĞUR MUMCU'YA ÖZLEMLE!
-
27.12.2017 KORKMA, SÖNMEZ BU ŞAFAKLARDA YÜZEN AL SANCAK;
-
11.12.2017 EY TÜRK GENÇLİĞİ BİR KEZ DAHA DÜŞÜYOR GÖREV SANA!
-
10.11.2017 1881-1938 TARİHE SIĞMAYAN TARİH!
-
29.10.2017 CUMHURİYET
-
18.09.2017 YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI
-
30.08.2017 30 AĞUSTOS 1922
-
23.04.2017 BAYRAMIN KUTLU OLSUN ÇOCUK!
-
28.02.2017 Recep İvedik gişe rekoru kırmış!
-
28.05.2016 ÇOCUKLARA KIYMAYIN EFENDİLER
-
19.05.2016 DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN TÜRKİYE
-
17.05.2016 MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI!
-
09.05.2016 ANNELER GÜNÜ MÜ RANT GÜNÜ MÜ?
-
25.04.2016 ÜS SAVAŞI
-
07.03.2016 DÜNYA KADINLAR GÜNÜ MÜ?
-
24.02.2016 SAVAŞI ÇIĞLIKLARI ve PARLATILMIŞ HİZMETKARLAR
-
08.02.2016 MEDYANIN ROLÜ
-
07.02.2016 BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN ÇOCUKLAR…
-
07.02.2016 BİZİ KİM KORUYOR?
-
07.02.2016 BU YURT, BU BAYRAK ,BU CUMHURİYET BİZİM
-
07.02.2016 HUZUR SOKAĞI (ETİMESGUT BELEDİYESİ HUZUR EVİ)
-
07.02.2016 TOMURCUK DERDİNDE OLMAYAN AĞAÇ ODUNDUR.
-
07.02.2016 CAMBAZA BAK
-
07.02.2016 İSRAİL ÖZÜR DİLEDİ
-
07.02.2016 AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU (1894-1973)
-
07.02.2016 YAŞLILAR HAFTASI VE YAŞLILIK
-
07.02.2016 ÇANAKKALE
-
07.02.2016 ALLAH BİR DAHA BU MİLLETE BİR İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN.
-
07.02.2016 GÜL KOKULU İNSANLAR
-
07.02.2016 VEDA
-
07.02.2016 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
-
07.02.2016 DİL İNSANIN ANAVATANIDIR
-
07.02.2016 GAZZE'NİN MELEKLERİ
-
07.02.2016 HER CANLI ÖLÜMÜ TADACAKTIR